Kronhjortsbrunst 2013

Nu i September har de mäktiga kronhjortarna sin brunst. De brölar, stampar och stångar för att visa vem som är störst och starkast. Den som lyckas bäst är också den som får para sig med flest hindar. I år var andra året jag åkte över sundet för att fotografera detta skådespel i Danmark, närmare bestämt i Jaegersborg dyrehaven. Jaegersborg dyrehave är en skogspark norr om köpenhamn som med sin storlek på 1100 hektar är en av de större i sitt slag. I parken finns riktigt stora, gamla ekar och många hjortdjur. Man hittar dovhjort, sikahjort och målet för min resa, Kronhjort där.

Kronhjortarna samlas i stora flockar kring brunsten. Hindar och fjolårskalvar dras till de största och starkaste hjorttjurarna som brölar från skymning till gryning i flera veckor. Detta går givetvis hårt åt tjurarna som blir trötta, svaga och går ner många kilo under brunsten. Den största och mäktigaste tjuren får flest hindar, men jobbar också hårdast för att hinna betäcka alla i sitt harem samtidigt som han försöker skydda från andra tjurar som utmanar i revirkanterna.

Parken är öppen för allmänheten och har fritt inträde. Det är vanligt med köpenhamnare som joggar eller har picknick i parken, vilket gör att hjortarna har vant sig vid människor. Däremot är det inte alltid lätt att komma nära, eftersom hjortarna ändå föredrar att hålla avstånd. De rör sig fort in i skogen när man närmar sig. Under brunsten är dock inte hjorttjurarna speciellt vaksamma (de tänker på annat) men hindarna håller koll och när de springer förljer tjurarna givetvis efter.

Hjortarna som har fått ihop ett harem går runt bland sina hindar och luktar efter en hind som är i brunst och redo för parning. När en hind är redo uppvaktar tjuren henne direkt, genom att slicka henne på halsen. Parningen är över på några sekunder. Tjuren fortsätter sedan runt i sitt harem.

Det är lätt att bli "fartblind" när sådana skådespel utspelar sig runtomkring i parken och man cyklar kilometervis för att hitta "rätt" ställe där hjortarna går nära nog för att fotograferas. Efter en regnig dag som följdes av en klar och kall natt gav fantastiskt morgonljus som vi var väldigt nära på att cykla förbi i jakten på hjortarna. Som tur är stannade vi till och tog några bilder innen vi cyklade vidare. Resultatet ser ni i första bilden i inlägget och nedan. 

Två trötta fotografer på en stor gammal ekstock.

Du hittar bilderna ovan och några till under albumen "Däggdjur" och i "Miljö & Landskap"

Jag ber om ursäkt för sen uppdatering och lovar att bättra mig. Det finns massor utav bilder från Yellowstone och grand Teton kvar. De kommer upp så fr

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Jessica, Henke Walter » Bröllop:  ”Åh, jätte fina bilder! Du fortsätter briljera :)”

  • Amanda » Bröllop:  ”Såå himla bra.. :)”

  • mia » Bebisporträtt:  ”Fantastiska vackra bebisfoto!”

  • Mathias » Bebisporträtt:  ”Big up mannen! Riktigt schyssta bilder! Snubblar in emellanåt och blir alltid l..”

  • Bengt Ove Birgersson » Landskapsbilder från Abisko:  ”Härliga bilder och inspirerande både att fota och vandra . Gillas”

Bloggarkiv